Megesszük,Megisszuk,Megírjuk

Hedone Gastrofil

A mi süteményes könyvünk

2017. október 11. - Badics Gergely


 

 

1936

 

 

- Napokon át izgalomba tartja a lakosságot Budapesten, a Budai Várhegy vérmezői lejtőjének csuszamlása, amely számos nagy épületet összeomlással fenyeget.

 Az Egyesült Államokban a demokrata párt bejelenti, hogy ismételten Franklin D. Rooseveltet jelöli elnöknek.

- Horthy Miklós magyar kormányzó az osztrák kormány meghívására, Tirolba utazik vadászatra.

- Jugoszláviában a kormány eltörli az elsősorban a magyar kisebbségeket sújtó, ún. „névelemzési” rendszert.

- Elkészül a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című Bartók-mű.

Asztalitenisz-világbajnokság Prágában. A magyar csapat egy ezüst- és három bronzérmet nyer.

- Szabó Károlyné, született Csorvási Marika hosszú hónapok sanyarú kuporgatása után végre szert tesz az oly régen vágyott "Váncza" - könyvre.

A gyönyörű, elegáns szakácskönyv bordó borítóját piros betűkkel tette még különlegesebbé a nyomda. Marika régi vágya volt ez a süteményes receptekkel teli nyomdatermék. Majtényi Rozi kezében látta meg először az asszonykör találkozóján és szinte azonnal a rabja lett. Végre, elszakadhat a méteres kalácstól és a vasutas lepénytől és a pesti, nagyvilági népek repertoárjából süthet a gyerekeknek, meg a lassan 45 éves, de még mindig édesszájú férjének. A posta jó hosszú várakozást követően csengetett be Marikáékhoz, aki csillogó szemmel szaladt a kertkapuba a várva várt csomagért. Hiába, Szava község a világ vége Pesttől számítva, ide még a kóbor kutyák is csak véletlen tévednek be. Kifizette az összeszorított foggal összegyűjtött 50 fillért, plusz 4 fillér szállítási költséget. Mit morgott az ember a sok krumplilevesért, hát nincs tovább diéta!

Mivel éppen csend volt a házban - a gyerekek iskolában, az ura a földeken, a leves pedig takarékon - beült picit a nagyszobába gyönyörködni.

 Az újonnan nyomott papír szaga volt az első élmény a kicsomagoláskor. Kényelembe helyezte magát az öregektől kapott fotelben és belelapozott a könyvbe.

"Gyakorlati útmutatás a torták, mignonok és mindenféle sütemények helyes elkészítésére és díszítésére" - állt a főcím alatt, Marika pedig egy pillanatra elgondolkozott, mi is az a mignon.

"Tizennegyedik, háromszorosra bővített kiadás."

Aztán

"A mi süteményes könyvünkben leírt eredeti kipróbált sütemények sikeresen csakis Váncza-sütőporral készíthetők el.

Saját érdekében kérjük tehát a vásárlásnál határozottan a valódi VÁNCZA gyártmányokat s utasítsunk vissza minden másnevű árút" 

Hűha. Marika egy kicsit megijedt ettől a kitételtől, de aztán elűzte kételyeit és tovább olvasott.

 Így az előszó:

"Köztudomású az a nagy népszerűség, mely az első kiadástól kísérte a kitűnő házikincset jelentő "A mi süteményes könyvünk" -et. A népszerűségnek és elterjedtségnek hihetetlen mértékét legjobban érzékeltetjük azzal, ha egymásra raknánk az előző kiadások könyveit. Ez a könyvoszlop tíz és félszer olyan magas lenne, mint a budapesti Gellérthegy! "  (...) "Százezrei a magyar háziasszonyoknak nap-nap után forgatják a kitűnő receptes könyvet és ezrével fordulnak hozzánk állandóan újabb és újabb érdeklődők a fogalommá vált Váncza-könyvért." (...) "Dicsősége ez a magyar iparnak és a törhetetlen magyar akarásnak.A mi süteményes könyvünk új nagy kiadásában a közel 500 jobbnál-jobb süteményrecept mellett részletesen megtanulhatja a háziasszony a cukrászmesterek sok fogását, és türelemmel, gyakorlattal maga is mesteri munkát végezhet." 

És Marika így is tett. Kiderült persze, hogy a receptek nem csak Vánczáék sütőporával működnek jól, és onnan nem volt megállás. Az asszonykör sztárja ezentúl Marika lett, mert bár Majtényi Rozi korábban jutott a könyvhöz, a konyhához nem volt érzéke. De nemcsak a hölgykoszorú elismerését zsebelhette be. A gyerekek széles mosolya, férje büszke tekintete is hősnőnket dicsérte.

Marika később nagylelkűen lányának adta a konyha kincsét, amit továbbra is nagy becsben tartottak a fő utca-végi kis házban. 

A könyv most a mi kezünkbe került abból a  bizonyos szavai kis házból, és nagy élvezettel lapoztuk végig. Megható a régi nyelvezet és fogalmazás. A patina, a régi szakácsnők kézzel írt cetlijei az oldalak közé rejtve, a régi sütireceptek ("Fűszeres gondűző"), a szerzők kiegészítései:

"A Váncza -sütőpor használata takarékos és gyors."

Omlós almás - Igen jó

Leveles sajtosrudak - Zsúrokra kitűnő

Jegyzőné receptje

Dominó - Igen mutatós sütemény

Bécsi kokárda - Igen kiadós

Zsurpogácsa - Igen gyors

Nimródtáskák - Kirándulásra, vadászatra

Aki egy kicsit is jól érzi magát az ételek világában, élvezettel forgat egy ilyen régi, nem mindennapi kiadványt. Megtiszteltetés, hogy hozzánk kerülhetett, köszönet érte! Nagy öröm olvasni, öröm volt megfotózni és az élmény töredékét felétek közvetíteni.

Egy receptet megosztanék 1936-ból Veletek:

Somogyi Turós 

30 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután összegyúrjuk 15 deka zsírral, 2 egész tojással, 5 deka cukorral és annyi tejfellel, hogy jól kidolgozható legyen. Az erősen kidolgozott tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk és vajazott tepsibe téve egyenletesen elnyomkodjuk. Rákenjük a következő édes túrós tölteléket; 1/2 kg túrót szitán áttörünk és 8 deka vajjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 2 tojás sárgájával, 20 deka cukorral, 10 deka mazsolával és a 2 tojás kemény habjával keverünk.  Kristálycukorral szórjuk be és forró sütőben sütjük meg.

A Váncza-sütőport mindig kevés liszttel keverve adjuk a tésztához!

 Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hedonegastrofil.blog.hu/api/trackback/id/tr3812955327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása